Studia za dve osobe

Četvorokrevetna soba

Zanimljivi događaji u Novom Sadu do kraja avgusta

Vreli dani u avgustu biće posebno zanimljivi svim Novosađanima i onima koji su posetili naš grad. Razlog je taj što je za kraj ovog meseca pripremljeno nekoliko specijalnih događaja i manifestacija koje vredi posetiti.

Dani Brazila (23-25. avgust)

Dani Brazila – novosadski samba karneval je festival koji se održava u Novom Sadu svake godine, sredinom avgusta. Šarenolik i interaktivan program festivala posetiocima pruža uvid u savremeno brazilsko društvo i kulturu kroz različite forme kulturno-umetničkog izražavanja: radionice kapuere, samba udaraljki, samba plesa, izložbe fotografija, slika i umetničkih predmeta, prezentacije brazilske tradicionalne kuhinje i pića, predavanja, projekcije brazilskih filmova, javne prezentacije muzičkih i plesnih ostvarenja i karnevalsku povorku kao završnicu Festivala. U saradnji sa lokalnim udruženjima koja se bave samba udaraljkama, kapuerom i samba plesom ovaj Festival se realizuje na više lokacija u gradu kao što su Petrovaradinska tvrđava i kupalište Štrand i godišnje okuplja više hiljada posetilaca. Pored karnevalske povorke koja privlači neverovatnu pažnju, posebnu draž festivalu daju takozvane “pagođe” ili spontana, ulična okupljanja učesnika radi zajedničkog sviranja, pevanja i plesa koje doprinose upečatljivoj atmosferi Festivala zbog koje se posetioci iznova vraćaju.

Mesto održavanja: Petrovaradinska tvrđava, novosadska plaža Štrand, staro gradsko jezgro

Međunarodni novosadski književni festival (26-29- avgust)

Međunarodni novosadski književni festival krajem svakog avgusta okuplja oko 100 stranih i domaćih pisaca, iz velikog broja evropskih i vanevropskih zemalja. Pisci pred brojnom publikom čitaju svoje pesme i prozu na Trgu mladenaca, u mnogim prostorima urbanog Novog Sada, kao i sa novosadskih balkona u Zmaj Jovinoj ulici. Festival je i u znaku kritičkih razgovora o književnosti i muzike koju izvode mladi muzičari Novog Sada. Svake godine posebno se predstavlja jedna nacionalna književnost i tim povodom izdaje se antologija savremene poezije. Na Festivalu se dodeljuje ugledna Međunarodna nagrada za poeziju Novi Sad, Brankova nagrada za mlade pesnike i Nagrada za najboljeg slemera Srbije. Reprezentativan izbor autorskih priloga, od poezije do kritičkih radova, realizovan na Festivalu, objavljuje se u dve sveske časopisa Zlatna greda.

Mesto održavanja: Trg mladenaca, Gradska biblioteka, balkoni u Zmaj Jovinoj ulici, klub Absolut, restoran Marina

Festival uličnih svirača – Gradić fest (29-31. avgust)

Festival uličnih svirača je događaj koji okuplja umetnike iz celog sveta, kako profesionalce tako i početnike. Po običaju koji u kontinuitetu traje od 2000. godine, Novosađane i njihove goste krajem leta obraduje Festival uličnih svirača – Gradić fest koji na ulice grada dovodi najraznovrsnije umetnike sa internacionalne i domaće scene. Festival okuplja u najvećoj meri muzičare, ali i plesače, pozorišne trupe, performere, akrobate i predstavlja veliku umetničku radionicu na otvorenom gde su umetnici i publika ravnopravni učesnici. Programi u okviru Festivala uličnih svirača dešavaju se istovremeno na nekoliko lokacija. Od 2016. godine Festival uličnih svirača premestio se u Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, a od 2017. godine udružuje se sa još nekoliko festivala pod nazivom “Gradić fest” sa zajedničkim ciljem da se oživi ovaj lokalitet. Novi koncept festivala, pored dosadašnjeg muzičkog i umetničkog, obuhvata i filmski program, žurke, pozorišne predstave i predavanja.

Mesto održavanja: Podgrađe Petrovaradinske tvrđave

Invictus Challenge (30. avgust – 1. septembar)

“Invictus Challenge” je takmičenje podeljeno na tri izazova, gde se takmičari u tri različita termina, na tri različita terena, bore da završe stazu, usput savladavajući različite prirodne i veštačke prepreke. Cilj takmičenja je da takmičar objedini medalju koja se sastoji iz tri dela. Takmičar deo medalje osvaja nakon uspešno završenog svakog pojedinačnog izazova. Učesnici mogu da nastupe u dve kategorije, kao takmičari i rekreativci. Svaki takmičar koji se prijavi na “Invictus Challenge” takmiči se individualno. U slučaju da izabere da se takmiči i za klub, sabiraju mu se vremena sa drugim članovima njegovog kluba, tačnije, u zbir ulaze vremena tri najbolje plasirana člana kluba.

Mesto održavanja: Otvoreni bazen na SPENS-u

Međunarodni susret oldtajmer vozila i reli kroz Vojvodinu
(31. avgust)

Na tradicionalnom skupu oldtajmer vozila u Novom Sadu učestvuje oko 90 automobila i motora iz najpoznatijih klubova iz Srbije i desetak evropskih zemalja. Reli svake godine kreće iz drugog grada u Vojvodini, a završava se izložbom starovremenskih vozila na Trgu slobode.

Mesto održavanja: Trg slobode

izvor teksta: novisad.travel